Site icon Hayvan refah ve konforu

Süt sığırlarında Mastitis

Süt sığırlarında Mastitis (Meme iltihabı)

Memenin mikroplar tarafından istila edilip, dokularının tahrip edilmesine mastitis denir. Süt sığırlarında mastitis in temel nedeni sağımda yapılan hatalar ve sağım esnasında yapılan temizlik ihmalleri sonucunda; mikropların meme deliğinden meme içerisine girmesidir. Çünkü süt, mikropların üreyebilmeleri için uygun bir ortamdır.

Mastitis Nasıl Oluşur?

Mastitis in bulaşma kaynakları şunlardır:

  1. Sürüde bulunan diğer mastitis’li hayvanlar,
  2. Sağımcıların kirli elleri, kirli bezleri ve düzensiz çalışan sağım makinaları,
  3. Meme ve meme başı bakımsızlığı.
  4. Meme yapısı
  5. Uygun olamayan yatak.
    • Çukurlaşan yataklık (meme kısmı çukurlaşan) örneğin alt fotoğraf
Yatak alanında birikintiler Bakteri yuvası oluşturur

Subklinik (Gizli) Mastitis

Süt sığırlarında mastitis, inek memesinde veya sütte her herhangi bir belirti vermeyen ancak süt verimini ve kalitesini önemli ölçüde düşüren gizli seyreden bir mastitis şeklidir.

Klinik (Görünür) Mastitis

Memenin şişip, kızarması, ateşlenmesi, sütün bozulması bazen hayvanın genel durumunun bozulması gibi belirtilerle seyreden mastitis şeklidir. Memede ağrı vardır. Kısa sürede memenin görünümü değişerek rengi koyu mor veya mavimsi renk alır. Şiş ilerler, ilk birkaç saat meme başından sarımsı bir sıvı gelir. Tedavi edilmez ise ilerler meme kör olabilir veya hayvanın komple kaybı söz konusu olabilir.

Meme Bakımı ve Mastitis ten Korunma

Mastitisten korunmak için yukarıda bahsi geçen sağım öncesi, sağım sırasında ve sağım sonrasında yapılması gereken kurallara mutlaka uyulmalıdır.

Mastitis nasıl önlenir?

Exit mobile version